Baza znanja - Minimax - internet računovodstveni i poslovni program


OPG se kao organizacijski oblik smatra važnim za ostvarivanje održivog razvoja te unapređenja i povećanja konkurentnosti poljoprivrede općenito. Sva važna pitanja vezano uz OPG, uređena su Zakonom o OPG-u koji je stupio na snagu 5. travnja 2018. godine.

Imati pravu informaciju u pravo vrijeme te ju znati iskoristiti ključ je svakog uspješnog poslovanja. U današnjem poslovanju dostupno je mnogo različitih informacija, a vodstvo na tržištu ostvaruju tvrtke koje imaju informacije koje njihovi konkurenti nemaju ili ih ne znaju iskoristiti.

Kraj radnog vijeka i odlazak u mirovinu velika je životna promjena za svaku osobu. Neki umirovljenici zasluženo odmaraju i uživaju u istoj, dok su drugi i dalje aktivni i žele raditi. Razlog tome može biti popunjavanje kućnog budžeta, žele se osjećati korisni u društvu ili pak samo žele iskoristiti višak slobodnog vremena.

S konfliktima se susrećemo kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Potpuno slaganje između osoba ne postoji no vrlo je važno definirati uzroke i posljedice konflikata kao i moguće načine rješavanje istog. U tvrtkama konflikt je neizbježan jer se ciljevi, vrijednosti te potrebe grupe i pojedinaca ne poklapaju uvijek.

Porez na potrošnju oblik je poreza koji gradovi i općine mogu uvesti kao vlastiti prihod. Zakonom je propisan predmet oporezivanja tim oblikom poreza, porezni obveznici, najviša dopuštena stopa te rokovi obračunavanja i plaćanja, a gradovima i općinama je ostavljena sloboda da svojim odlukama propišu visinu porezne stope i tijelo koje će…

Zaposlenici su jedan od najznačajnijih resursa te se smatraju osnovnim interesom svake tvrtke. Promicanjem stručnog usavršavanja, tvrtke povećavaju fleksibilnost i sposobnost svojih zaposlenika…

Krenuli su godišnji odmori, a samim time i isplate regresa. Zakonska obveza isplate regresa od strane poslodavca prema radniku ne postoji osim ako to nije regulirano Pravilnikom o radu, kolektivnim ili ugovorom o radu. Svrha regresa je podmirivanje troškova odmora koji radniku nastaju kao povećani troškovi odmora, putovanja i slično i to za vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

„Koje poreze sam dužan platiti?“ – pitanje je koje zabrinjava većinu iznajmljivača smještaja. Iznajmljivači za pružanje usluga u sobama, apartmanima, kućama za odmor ili kampovima najčešće nisu obveznici PDV-a te tada mogu paušalno plaćati porez na dohodak.

U suvremenom poslovanju ljudi sa svojim znanjem sve više predstavljaju kapital, a sve manje faktor proizvodnje. Liderstvo je jedna od najvažnijih osobina ljudskog kapitala. Liderstvo podrazumijeva stvaranje puta kojim treba ići kako bi uspjeli kao tim ili kao organizacija.

Upravljanje poslovnim sustavom bazira se na donošenju različitih menadžerskih odluka koje se donose na temelju pravovremenih i točnih informacija. Upravo su takve informacije jedan od najvažnijih segmenata u menadžerskom odlučivanju…

U zadnje vrijeme popularno je otvaranje paušalnog obrta. Paušalni obrt za mnoge je najjednostavniji i najjeftiniji oblik poslovanja pa se stoga na takav oblik odlučuje sve više poduzetnika početnika.

U zadnje vrijeme mnogo se priča o GDPR-u, odnosno Općoj Uredbi o zaštiti podataka. Kako se bliži stupanje Uredbe na snagu tako i raste zanimanje za tu temu. Mnoge tvrtke i organizacije zanima na koji način će uskladiti svoje poslovanje s Uredbom. Sam proces usklađivanja ovisi o nekoliko parametra, poput veličine tvrtke te usklađenosti internih procesa.

Bliži nam se 30. travnja 2018., odnosno krajnji rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja.
Neki su dokumentaciju već predali, a za neke počinje utrka s vremenom kako bi sve stigli pripremiti i predati na vrijeme.
U nastavku Vam donosimo odgovore na neka ključna pitanja vezana uz sastavljanje i predaju godišnjih financijskih izvještaja.

S rastom poslovanja poduzeća, poslovanjem na svjetskom tržištu te čestim promjenama u zakonodavstvu, raste i sve veća potreba poduzetnika za ažurnim i točnim informacijama koje su mu potrebne za uspješno poslovanje. Računovođe su jedan od najvažnijih načina informiranja za poduzetnike s obzirom na to da su oni većinom u gužvi, pretrpani obvezama te nemaju vremena pratiti sve zakonske promjene.

U zadnje vrijeme u medijima se sve više spominju kriptovalute i trgovanje s kriptovalutama.
No znate li što su kriptovalute i po čemu se razlikuju od „običnih“ valuta?
Za kriptovalute možemo reći da su novi oblik digitalnog novca koji funkcionira i nastaje na temelju složenih kriptografskih algoritama na računalnim mrežama.

Nova godina je iza nas, no znate li koje su zakonske promjene su nastupile s 2018. godinom?
U nastavku Vam donosimo pregled, po nama, najvažnijih zakonskih promjena.

U prethodnom blogu pisali smo o tome kako mobilne aplikacije mogu pojednostaviti naše poslovanje te nam pomoći pri boljoj koordinaciji između privatnih i poslovnih obaveza. Mobilnu aplikaciju Minimax Accounting osmislili smo iz perspektive poduzetnika. Korištenje aplikacije je besplatno. Pogledajte što sve aplikacija omogućava.

Današnje poslovanje nezamislivo je bez pametnih telefona i aplikacija. Aplikacije, osim što su korisne i štede vrijeme, često i olakšavaju poslovne procese. Tržište je puno besplatnih aplikacija koje Vam mogu pomoći pri kontroli vremena i učinkovitijem poslovanju.

Školskim kalendarom određuje se početak i kraj školske godine te raspored praznika. Već početkom 2018. godine školarci imaju prve praznike koji se nastavljaju iz prošle 2017. godine. Nakon toga se vraćaju u školske klupe pa slijede proljetni praznici koji su nešto kraći od zimskih praznika.

U 2018. godini imamo ukupno 14 blagdana, a njih 11 pada na radni dan.