Humanitarno darivanje - Minimax - internet računovodstveni i poslovni program

Humanitarno darivanje

Još jedna godina ide svome kraju, dolazi nam vrijeme darivanja, a božićno vrijeme idealna je prilika nešto pokloniti onima kojima je najpotrebnije.

Uobičajena poslovna praksa u to vrijeme je darivanje svojih zaposlenika i poslovnih partnera te organiziranje božićnih domjenaka.

Neke tvrtke umjesto raskošnih domjenaka, skupih poklona ipak odlučuju ta sredstva preusmjeriti u humanitarne svrhe. Blagdansko darivanje zaposlenika i poslovnih partnera smatra se pohvalnim, ali lijepo je sjetiti se i onih kojima je potrebna pomoć.

Na primjer, humanitarno darivanje može uključivati: donaciju sredstva bolnici za kupnju nekog prijeko potrebnog aparata, darivanje socijalno ugroženih obitelji, darivanje djece u domovima bez roditeljske skrbi ili osoba s posebnim potrebama. To su samo neki od primjera darivanja kojim možemo nekog razveseliti ili mu pomoći.

Porezni tretman donacija za humanitarne potrebe

Donacija može biti u novcu, stvarima ili uslugama. Za donatora donacija predstavlja trošak odnosno izdatak koji prema Zakonu o porezu na dobit može biti i porezno priznat rashod ako zadovolji uvjet da se radi o davanju u naravi ili novcu, da je učinjeno u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovno, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama koje navedene djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, ako je veća od 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.

Iznimno, svota može biti i veća od 2% prihoda prethodne godine ako je dana prema odlukama nadležnih ministarstava o provedbi financiranja posebnih programa i akcija.

I mi smo sudjelovali u humanitarnom darivanju

Sve više tvrtki sudjeluje u humanitarnom darivanju, posebice u božićno vrijeme, a neke i tijekom cijele godine. Dio tog pozitivnog trenda je i tvrtka Saop.
U studenom smo sudjelovali na humanitarnom teambuildingu na kojem smo sastavili bicikle koji su darovani u humanitarne svrhe.
Jedan bicikl donirali smo Domu za djecu „Maestral“ u Splitu, a drugi bicikl udruzi „Nova budućnost“ u Varaždinu.

Dječji dom „Maestral“ ustanova je socijalne skrbi koja skrbi o djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, trudnicama ili roditelju s djecom do godine dana, biološkim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima, djeci bez pratnje-stranim državljanima i djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi.

Udruga”Nova budućnost” je alternativni oblik skrbi i osigurava smještaj i skrb djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Drago nam je što smo sudjelovali u jednom takvom humanitarnom događaju i vjerujemo da su naši pokloni razveselili dječja lica.

Za kraj ne zaboravite: dobro se dobrim vraća! 🙂