Isplate radnicima na Hrvatsku turističku karticu (CRO kartica) - Minimax - internet računovodstveni i poslovni program

Isplate radnicima na Hrvatsku turističku karticu (CRO kartica)

Hrvatska turistička kartica (nadalje: CRO kartica) projekt je Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske. Kako se CRO kartica porezno tretira, tko ju izdaje, što se njome može platiti i kada je istu moguće koristiti možete saznati u nastavku. 

Porezni tretman CRO kartice 

Takvo pružanje mogućnosti radnicima je i neoporezivo sukladno odredbi članka 7. st. 2. toč. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 10/2017, 128/2017, 106/2018, 1/2019, 80/2019, 1/2020, 74/2020). Naime, tom je odredbom propisano da su neoporezive naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika prema propisima ministarstva nadležnog za turizam u iznosu do 2.500,00 kuna godišnje.
Naravno, iznos može biti i manji od 2.500,00 kuna, odnosno određuje se prema mogućnostima poslodavca. To znači da iznos može biti i veći od neoporezivog – ali je razlika oporeziva.

Tko izdaje CRO karticu? 

Karticu izdaju Banke koje su s Ministarstvom turizma potpisale Sporazum. U ovom trenutku kartice su dostupne jedino u Hrvatskoj poštanskoj banci. Radi se zapravo o debitnoj kartici (Visa ili Mastercard). U suštini, CRO karticu mogu prihvatiti svi koji posjeduju POS aparat namijenjen izvršenju platnih transakcija plaćanja usluga prema Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti odjeljcima, skupinama ili razredima:

  • 55 Smještaj
  • 56 Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića
  • 77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava
  • 79.1 Djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora) na području RH
Što se može platiti CRO karticom? 

Prema Ministarstvu turizma, CRO karticom moguće je plaćanje usluga u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića te u svim objektima koji pružaju uslugu smještaja (primjerice, u hotelima, kampovima, pansionima, kod privatnih iznajmljivača i slično), a koji posjeduju POS aparat te prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica. Također, CRO karticom omogućeno je plaćanje usluga iznajmljivanja brodova (charter) te plaćanje ostalih turističkih usluga na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija. Međutim, nije moguće na bankomatu podići sredstva koja su uplaćena na karticu.

Kada je moguće koristiti CRO karticu?

Karticu je moguće koristiti tijekom cijele godine (neovisno o ljetnoj turističkoj sezoni), na području cijele Republike Hrvatske i bez ograničenja roka.
Kartične transakcije odobravaju se PIN-om, odnosno autentifikacijom. Autorizacija plaćanja svih usluga karticom definirana je pravilima i općim uvjetima Banke koja je karticu izdala.
Valja zaključno napomenuti da su poslodavci slobodni javiti se Ministarstvu turizma putem maila: hrvatska.turistička.kartica@mint.hr za sva pitanja koja mogu proizaći iz ove problematike.

Pripremila:

Dijana Ivanković, direktorica knjigovodstvenog servisa Medium duo d.o.o.