Obrt ili j.d.o.o.? - Minimax - internet računovodstveni i poslovni program

Obrt ili j.d.o.o.?

Statistike kažu da većina pojedinaca koja se odlučuje za ulazak u poduzetništvo, odabire otvaranje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću. Samo ove godine, otvoreno je 6191 novo jednostavno društvo, 35 % više nego klasičnih d.o.o.–ova. J.d.o.o. je jedan od pravnih oblika trgovačkih društava za kojeg je procedura otvaranja pojednostavljena (hitro.hr uredi u FINI), i za koje treba relativno malo sredstava (minimalni temeljni kapital je svega 10 kuna).

No, pitanje je da li je to ujedno i najbolji način da krenemo u poduzetništvo. J.d.o.o. je danas nekako najrazvikaniji oblik start-upa, o njemu se najviše piše i daje najviše savjeta. Postoje čak i specijalizirani portali (recimo JDOO.INFO) koji nude pregršt informacija o ovoj temi.

Ali postoje i drugi modeli poslovanja i obaveza je svakog početnika je da se dobro informira i da odabere najbolje rješenje za sebe. Ne ulazeći ovdje previše u nabrajanje administrativnih procedura i tumačenje poreznih propisa, pokušat ćemo stvari pojednostaviti.

Trgovačka društva

Istina je da je j.d.o.o. jeftiniji za osnivanje jer za d.o.o. morate imati temeljni kapital od 20,000 kn. Ali ako vaš j.d.o.o. bude dobro poslovao, prije li kasnije akumulirat će se 20,000 kn u zakonskim rezervama koje ste bili dužni odvajati iz dobiti svake godine, a onda vam slijedi povećanje temeljnog kapitala, preoblikovanje u d.o.o. uz obaveznu reviziju čiji trošak je cca 4,000 kn.
Dakle, puno posla i puno troškova na koje možda niste računali pa zašto odmah na početku ne otvoriti d.o.o. ? Pa vjerojatno je glavni razlog puno veća investicija i samim tim i veći rizik, jer što ako posao ne krene…. gdje ste onda ?
Inače, d.o.o. i j.d.o.o. su po svemu jednaki i vrijede jednaka pravila što se tiče poslovanja, poreza na dobit (osim obaveze izdvajanja 25% u zakonske rezerve), PDV-a i ostalih propisa.

Obrti

Obrtom se smatra svaka djelatnost registrirana u skladu sa Zakonom o obrtu. Opće poznato je obrtnici odgovaraju svojom imovinom, da postoje veliki obrti koji su obveznici Poreza na dobit (‘dobitaši’), dok su velika većina obrta obveznici poreza na dohodak (‘dohodaši’). Ali postoji još nešto, postoje i paušalisti.

Tko dakle može biti paušalni obrt ? Četiri su bitna uvjeta da bi se obrt paušalno oporezivao:

Ukupni primici u prethodnoj godini nisu viši od 149.500 kn
Obrt nije obveznik PDV-a
Nema izdvojenih poslovnih jedinica niti proizvodnih pogona
Obrt ne obavlja samostalnu djelatnost trgovine ili ugostiteljstva

Mjesečni paušalni porez na dohodak određuje se tako da se godišnji paušalni porez na dohodak pomnoži s poreznom stopom 12% , te podijeli s 12 i pomnoži s brojem mjeseci u kojima je porezni obveznik obavljao samostalnu djelatnost. Možda će vas formula malo uplašiti ali se ovo definitivno isplati. Platite paušal, znate točno koliko je i ne morate se više brinuti za porez.
I ono najbolje je, kao paušalist uopće ne morate voditi poslovne knjige, samo Knjigu prometa (običnu evidenciju) iz koje je vidljivo koje račune ste izdali i kako su naplaćeni.

Obrt ili j.d.o.o.

Uzevši u obzir ukupne troškove otvaranja i poslovanja svih oblika trgovačkih društava i obrta, rekli bismo da je najlakše i najisplativije otvoriti j.d.o.o. ili paušalni obrt (ako se ne bavite trgovinom ili ugostiteljstvom)
Kod paušalnog obrta važno je naglasiti da su manji porezi i doprinosi, jednostavnije izdavanje računa te da nisu obavezni voditi poslovne knjige već samo predavati promet, dok j.d.o.o. mora voditi sve knjige po principu dvojnog knjigovodstva.
Prednosti j.d.o.o. su ograničena odgovornost, kontinuitet, relativna lakoća transfera, stabilnost poslovanja i lakši pristup izvorima financiranja dok su prednosti obrta jednostavnije otvaranje i zatvaranje, tajnost podataka, pravna regulativa i jednostavnost poslovanja.

Savjet za kraj

Ako želite apsolutno pojednostaviti stvari, krenuti na sigurno i usto se ne bavite trgovinom ili ugostiteljstvom, onda je paušalni obrt idealno rješenje za vas. Ako pak želite ostaviti malo ozbiljniji dojam, imati ‘firmu’, biti u mogućnosti uzeti kredit ili lizing, onda otvorite j.d.o.o.