Obveza ispisa QR koda na fiskaliziranim računima od 1.1.2021. godine - Minimax - internet računovodstveni i poslovni program

Obveza ispisa QR koda na fiskaliziranim računima od 1.1.2021. godine

QR kod ste do sada viđali na različitim proizvodima, tiskanim materijalima, reklamama i slično, a od 1. siječnja 2021. godine QR kod bit će i obvezan dio računa.
Što je zapravo QR kod, zbog čega se uvodi obveza ispisa QR koda na računima te koje sve podatke isti mora sadržavati, saznajte u nastavku.

Što je QR kod?

OR (eng. Quick Response) u prijevodu „brzi odgovor“ tip je dvodimenzionalnog koda koji sadrži zapis određenog seta podataka. QR kod karakterizira brza čitljivost te jednostavna pohrana različitih podataka. Prepoznatljiv je po svome kvadratnom obliku, a kodirane informacije mogu se sastojati od različitih podataka (binarnih, alfanumeričkih, itd.).

Zbog čega se uvodi obveza ispisa QR koda na računima?

Prema Zakonu o fiskalizaciji (članak 27.) kupci te svi primatelji računa, za koje je izvršen postupak fiskalizacije, mogu provjeriti je li njihov račun prijavljen Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, u roku od 30 dana od dana izdavanja računa.

Trenutno svaki kupac odnosno primatelj računa može provjeriti ispravnost istog slanjem SMS poruke ili upitom na web servis Porezne uprave. Prilikom navedene provjere potrebno je upisati JIR ili zaštitni kod te još cijeli niz drugih podataka što dovodi do mogućnosti pogreške pri ručnom upisivanju podataka i usporava cjelokupni proces provjere.

Upravo iz tog razloga uvodi se ispis QR koda na računima koji će ubrzati i olakšati kupcima mogućnost provjere računa, a samim time omogućiti i bolju kontrolu. QR kod iskazan na računu vrlo jednostavno će se očitati mobilnim uređajem u aplikaciju za provjeru podataka Porezne uprave.

Pretpostavka je da će se obvezom ispisa QR koda na računima povećati broj kupaca koji će iste plaćati mobilnim uređajem, što će u određenoj mjeri pridonijeti digitalizaciji u platnom prometu.

Koje sve podatke QR kod mora sadržavati na računima?

Prema Pravilniku o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 70/2020), QR kod mora sadržavati minimalno sljedeće podatke:

  • URL adresa do web-stranice Porezne uprave za provjeru računa
  • JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije
  • datum i vrijeme izdavanja računa
  • ukupni iznos računa

Pri određivanju QR koda koristi se QR kod model 1 ili model 2, a mora biti minimalno veličine 2 puta 2 centimetra pri čemu prazan prostor sa svih strana QR koda mora biti minimalno 2 milimetara. QR kod mora imati minimalno »L« (ECC level) razinu korekciju greške.

Također, prema prethodno navedenome Pravilniku, QR kod mora biti usklađen sa standardom ISO/IEC 15415 te na računu ne smije biti ispisan na slici ili logu kao niti sadržavati sliku ili logo.

Pritom je važno napomenuti da prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom (članak 9. NN 106/18, 121/19), obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra prometom gotovine nisu dužni iskazati QR kod na računu.