Kako odabrati računovodstveni servis? | Minimax – internet računovodstveni i poslovni program

Kako odabrati računovodstveni servis?

S rastom poslovanja poduzeća, poslovanjem na svjetskom tržištu te čestim promjenama u zakonodavstvu, raste i sve veća potreba poduzetnika za ažurnim i točnim informacijama koje su mu potrebne za uspješno poslovanje.

Računovođe su jedan od najvažnijih načina informiranja za poduzetnike s obzirom na to da su oni većinom u gužvi, pretrpani obvezama te nemaju vremena pratiti sve zakonske promjene. S obzirom na zakonodavni okvir, učestalost zakonskih propisa te kontinuirane promjene u poslovanju, poduzetnici trebaju pouzdane partnere na području računovodstva.

Pripremili smo Vam neke smjernice koje Vam mogu pomoći pri odabiru dobrog računovodstvenog servisa i donošenju odluke.

Što sve trebate razmotriti prilikom odabira računovodstvenog servisa?
 1. Velik broj računovodstvenih servisa, pored klasičnih računovodstvenih usluga kao što su knjiženje dokumentacije, obračun plaća, obračun PDV-a i drugo, nude i dodatne usluge poput savjetovanja. Dobri savjeti mogu Vam pomoći u poslovanju te pri donošenju poslovnih odluka. Odabirom kvalitetnog računovodstvenog servisa možete uštedjeti puno vremena i novca.
 2. Niska cijena računovodstvenih usluga je možda privlačna, no kazne za računovodstvene prekršaje su često puno veće nego ušteda na nižoj cijeni računovodstvene usluge.
 3. Prednost možete dati računovodstvenom servisu koji se specijalizirao za usluge određene djelatnosti (npr. za ugostitelje, građevinare, informatičare, OPG-ove..).
 4. Informirajte se o tome koliko je zaposlenih u računovodstvenom servisu i tko će biti zadužen za dokumentaciju Vašeg poduzeća.
 5. Dobar računovođa trebao bi biti stručan te posjedovati određena znanja. Savjetujemo Vam da izaberete računovođu s certifikatom ovlaštenog računovođe.
 6. Provjerite kako se u računovodstvenom servisu brinu o sigurnosti poslovnih i osobnih podataka.
 7. Pri odabiru računovodstvenog servisa važno je koji program koriste. Moderna informacijska tehnologija nam omogućava poslovanje bez papira, elektroničku razmjenu dokumenata i pristup 24/7 do podataka poduzeća. Moderni računovodstveni programi omogućavaju Vam da se povežete s računovođom i imate sve podatke na jednom mjestu bez potrebe za fizičkim prijenosom podataka.
 8. Potrebno je provjeriti i da li računovodstveni servis provodi edukaciju svojih zaposlenika i na koji način. S obzirom na česte promjene zakona i propisa za pružatelje računovodstvenih usluga edukacija je nužna.
Razmišljate o promjeni računovodstvenog servisa?

Ako počinjete sumnjati u profesionalnost i rad računovodstvenog servisa s kojim surađujete, vrijeme je da razmislite o promjeni. O promjeni razmislite ako mislite da:

 • Vaš računovođa nije dovoljno stručan i točan
 • Vas računovođa rijetko savjetuje i da ne dobivate željene informacije
 • Vam se računovođa dovoljno ne posveti i nema vremena za Vas
 • radi „po svom“ kako bi olakšao posao sebi umjesto Vama
 • ne poznaje dobro zakonske i porezne propise te računovodstvo
 • plaćate preveliku cijenu u odnosu na kvalitetu pruženih usluga

Savjet: Prije nego što krenete s traženjem novog računovodstvenog servisa, savjetujemo Vam da razgovarate s postojećim računovodstvom. Pojasnite mu zašto niste zadovoljni s njihovim uslugama i pokušajte pronaći rješenje kako bi uspostavili bolju suradnju. Vrlo često do nezadovoljstva dođe upravo zbog loše komunikacije. U slučaju da ne nađete zajedničko rješenje, vrijeme je da promijenite računovodstveni servis.

Odlučili ste se za promjenu, što dalje?

Mnogi poduzetnici misle da je promjena računovodstvenog servisa dugotrajan i mukotrpan proces, no to ne mora biti tako. Ako se iz određenog razloga odlučite na promjenu servisa, prvo je potrebno malo istražiti tko nudi računovodstvene usluge ili tražiti preporuku od drugih kolega poduzetnika te prema dobivenim informacijama i ponudama odabrati novog računovođu. Kada sumirate sve ponude, preporučujemo Vam da s novim računovođom dogovorite sastanak kako biste dogovorili sve detalje Vaše poslovne suradnje. Pritom je važno računovođi napomenuti sve specifičnosti Vašeg poslovanja kako bi on što preciznije mogao procijeniti opseg svog posla te Vam ponuditi najbolju opciju suradnje.

Kada ste dogovorili suradnju potrebno je prenijeti svu dokumentaciju novom računovodstvenom servisu. Novom servisu potrebno je dostaviti početna knjigovodstvena stanja za prethodnu godinu te svu poslovnu dokumentaciju iz tekuće godine. Stari knjigovodstveni servis mora u tom slučaju završiti izradu svih zakonskih obrazaca za prethodni period. Novi knjigovodstveni servis treba unijeti sve dokumente od početka godine kako bi nastavio s obradom dokumenata od datuma prelaska. Većina računovodstvenih programa omogućava izvoz podataka koje možete proslijediti novom servisu kako bi ih uveo u svoj program. U Minimax program možete uvesti podatke u različitim formatima

Najbolje vrijeme za promjenu računovodstvenog servisa

Općenito mišljenje je da je najbolje vrijeme za promjenu računovodstvenog servisa na početku ili kraju kalendarske godine. No krajem kalendarske godine i početkom nove servisi imaju povećani obujam posla zbog završnih računa i poreznih prijava. Faktor koji možete utjecati na Vašu odluku je da li novi računovodstveni servis dodatno naplaćuje obradu dokumentacije od početka godine do prelaska. U slučaju da Vaš novi servis ne naplaćuje dodatno obradu dokumentacije od početka godine do prelaska tada je najbolje vrijeme za prijelaz prva polovica poslovne godine.

Pri odabiru računovođe imajte na umu da će to biti osoba koja će upravljati Vašim financijama, ponuditi Vam savjet i smjernice za unaprjeđenje Vašeg poslovanja. Dobar računovođa može uvelike doprinijeti Vašem poslovanju stoga je ulaganje u kvalitetnog, stručnog i pouzdanog računovođu itekako isplativa investicija.