Promjene koje od 1. siječnja 2022. stupaju na snagu

Promjene koje od 1. siječnja 2022. stupaju na snagu

Promjene u 2022. godini

Nova godina sa sobom donosi i nove odredbe, propise te promjene i dopune zakona koje je u 2022. dobro znati. U novom blogu navodimo stoga najvažnije promjene koje bi mogle utjecati na vaše poslovanje:

ZAŠTITA POTROŠAČA

Opći uvjeti korištenja proizvoda moraju biti jasno navedeni od strane trgovca te razlikovati prava potrošača po komercijalnoj garanciji od prava potrošača po pravilima za nedostatke stvari. Iz toga proizlazi da kupac više nema pravo na samostalan odabir želi li, ako je proizvod moguće popraviti, zamjenski proizvod ili pak popravak istoga.

OZNAČAVANJE CIJENA

Tijekom bilo kakvih akcijskih sniženja cijena, trgovac čitavo vrijeme mora staru i novu cijenu te najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan u proteklih 30 dana, držati vidljivima.

POREZNA KONTROLA PAUŠALISTA

U svrhu otkrivanja prikrivenih radnih odnosa, kako bi se naplatile razlike u porezima od obrtnika i principala, kao solidarno odgovornih za porezanu evaziju, u tijeku su porezne kontrole paušalista i drugih obrtnika.

Besplatni priručnik o paušalnom poslovanju od A do Ž pronađite ovdje.

SNIŽENI POREZ NA DOBIT I DOHODAK

U 2022. godini, prema riječima ministra Marića, neće biti izmjena poreznog sustava.

Ipak, podsjećamo da je porez na dobit u 2021. godini, za obveznike koji prihoduju do 7,5 milijuna kuna, snižen s 12% na 10%. Porez na dohodak također je snižen s 12% na 10%.

ZAKON O TRGOVINI

Već duže vrijeme vodi se javna rasprava o ograničenju rada trgovina nedjeljom i blagdanima. Ove promjene te uvođenje limita od 16 radnih nedjelja godišnje, najavljene su za 2022. godinu. Radno vrijeme trgovina bilo bi od 06:00 do 21:00 sati.

ZABRANJENA ISPLATA PLAĆE NA REVOLUT RAČUNE

Isplata plaće na Revolut račune niti u 2022. godini neće biti ozakonjena. Stav Porezne uprave možete pročitati ovdje. Ipak, isplata plaće na račune u stranim bankama ne predstavlja kršenje zakona.

Što sve mora sadržavati isplatna lista plaće pronađite ovdje.

OPOREZIVANJE KRIPTOVALUTA

Kupiti automobil ili natočiti gorivo uz plaćanje u kriptovalutama više nije nepoznanica. Dapače, sve više trgovina otvara se ovom načinu naplate.

Od 2021. godine, promjena kriptovalute u fiat novac oporezuje se po jedinstvenoj stopi poreza na dohodak od kapitalne dobiti od 10% na razliku u povećanju vrijednosti. Međutim, u slučaju da se kriptovaluta drži duže od dvije godine, porez se ne naplaćuje, kao što se i ne oporezuje zamjena kriptovalute u drugu kriptovalutu. Porez na dohodak plaća se na dohodak od rudarenja po stopama, ovisno o statusu poreznog obveznika.

PRAVILNIK O COVID POTVRDAMA

Svaki poslodavac koji vodi ili odluči voditi evidenciju o covid potvrdama, za to mora imati odgovarajući pravilnik, usklađen s GDPR-om.

POVEĆANJE MINIMALNE PLAĆE U 2022.

Minimalna plaća za puno radno vrijeme u 2021. godini iznosila je 4.250 kuna, dok će u 2022. godini iznositi 4.687,50 kuna. Radi se o povećanju od oko 350 kuna u neto iznosu.

Kliknite ovdje i pomoću kalkulatora za plaće izračunajte plaću u bruto ili neto iznosu.

AUTORSKO PRAVO U RADNOM ODNOSU

Prema zakonu, sva djela koje radnik stvara za poslodavca tijekom radnog odnosa zaštićena su autorskim pravima koje, stoga, više nije potrebno posebno ugovarati. Ovo bi moglo biti od velikog značaja za paušaliste (i druge obrtnike) u kreativnoj industriji te zaposlenike u IT industriji.

 

O svim zakonskim dopunama i promjenama savjetujte se sa svojim računovođom, a kako se pripremiti za prvi sastanak s računovodstvom saznajte u besplatnom priručniku.