Kolačići nisu ništa novo, svi korisnici interneta na svojim računalima, tabletima ili mobitelima imaju spremljeno puno kolačića s različitih internetskih stranica.

 

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina mrežnih mjesta pohranjuje na uređajima kojima korisnici pristupaju internetu kako bi prepoznali pojedinačne uređaje koje korisnici koriste u pristupu. Njihova je pohrana pod potpunom kontrolom preglednika koji koristi korisnik koji spremanje kolačića po želji može ograničiti ili onemogućiti. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni. 

 

 Zašto su potrebni kolačići?

 Kolačići su od temeljne važnosti za pružanje jednostavnih online usluga. Interakcija web-korisnika i web-stranice brža je i jednostavnija uz pomoć kolačića. Pomoću njih web mjesto pamti preferencije i iskustva pojedinca, čime se štedi vrijeme, a pregledavanje se čini učinkovitijim i više prijateljskim.

 

Nekoliko konkretnih primjera uporabe kolačića:
  • za bolji korisnički doživljaj mrežne stranice posjetiteljima prilagođavamo prikaz sadržaja prema prošlim posjetima;
  • za spremanje izbora pri užem izboru uređaja i ponude te njihove usporedbe;
  • na dijelovima mrežnih stranica na kojima je potrebna prijava ostajete prijavljeni; za prepoznavanje Vašeg uređaja (računalo, tablet, mobitel) koji omogućuje prilagođavanje prikaza uređaju;
  • za spremanje posjeta što omogućuje provjeru učinkovitosti prikaza sadržaja i primjerenosti oglasa te stalno poboljšavanje mrežnih stranica;
  • neophodni su za rad određenih usluga (npr. za mrežne stranice banke, mrežne trgovine i druge oblike e-poslovanja).

 

Kolačići internet stranice www.minimax.hr

Google Inc.

Naziv kolačića: _ga
Svrha: koristi se za razlikovanje korisnika
Trajanje: 2 godine

 

 

SAOP d.o.o.

Naziv kolačića: viewed_cookie_policy
Svrha: koristi se za spremanje informacija o tome je li posjetitelj vidio obavijest o korištenju kolačića
Trajanje: 1 godina