Prednosti i nedostaci ulaska u sustav PDV-a

Nakon početka poslovanja, pitanje je vremena kada će vas prilikom kupovine nekog proizvoda ili usluge prodavač pitati da li želite R-1 račun. O čemu je riječ? Prodavač vas pita da li želite račun koji će glasiti na vašu tvrtku, na kojem su osnovni podaci u vašoj firmi (naziv, adresa i OIB) i na kojem je stavka PDV-a posebno iskazana kako bi si ga mogli odbiti kao pretporez u vašem mjesečnom obračunu PDV-a; naravno ako ste obveznik poreza na dodanu vrijednost.

Porez na dodanu vrijednost

PDV (porez na dodanu vrijednost) je porez koji se naplaćuje povrh prodajne cijene nekog artikla (proizvoda ili usluge). Jednostavnije rečeno, oporezuje se preko kompletne cijene artikla. Artikl tvrtke koji nije u sustavu PDV-a, a koji košta 100 Kn, ostaje 100 Kn, odnosno krajnji korisnik ga toliko i plaća. Artikl te iste tvrtke nakon ulaska u sustav PDV-a koštao bi 125 Kn (obzirom na stopu PDV-a od 25%) i krajnji korisnik bi ga platio 125 Kn.

Na prvi pogled, nema razloga da tvrtka uđe u sustav PDV-a i prodaje svoje proizvode skuplje; međutim, ipak nije sve baš tako jednostavno. Ulazak u sustav PDV-a je obvezan ako poduzeće ili obrt ima više od 230 000 Kn godišnjih prihoda, a glavna pogodnost ulaska u sustav PDV-a je
odbijanje pretporeza.

Od svih poreza koje država naplaćuje, PDV je najveći i država prikuplja najviše prihoda upravo preko njega. Usporedbe radi, prihod poreza na dohodak je 20 puta manji od prihoda PDV-a.

Prije nego što krenemo s prednostima i nedostacima ulaska u sustav PDV-a bitno je naglasiti da postoji nekoliko načina za ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost:

  • prilikom osnivanja tvrtke,
  • poslije osnivanja tvrtke, ali obavezno prije izdavanja prvog računa,
  • na vlastiti zahtjev početkom svake kalendarske godine,
  • po sili zakona odnosno nakon što pređete propisani prag za ulazak u sustav PDV-a koji iznosi 230.000 Kn ostvarenih godišnjih prihoda.

Prije no što prijeđe preko granice od 230.000 kuna prihoda godišnje, poduzetnik može bez pritiska odlučiti želi li ući u sustav PDV-a, ali samo pod gore navedenim uvjetima.

Prednosti ulaska u sustav PDV-a nakon osnivanja

Dakle, odlučili ste osnovati poduzeće ili obrt i krenuti u poduzetničke vode. Puni se ideja i projekata ali imate i puno tehničkih pitanja, problema s administracijom, dozvolama, bavite ste investicijama i sigurno vam porez na dodanu vrijednost nije niti na kraj pameti. Uostalom, imate knjigovođu koji će vam sve to riješiti, ako nešto uopće treba riješiti. I eto prve pogreške! Naime, da bi mogli sebi priznati pretporez u svom obračunu PDV-a, odnosno da povratite sredstva za PDV koji ste platili po računima vaših dobavljača te mogli umanjiti poreznu osnovicu ili vratiti plaćeni porez, morate biti prijavljeni u registar poreznih obveznika poreza na dodanu vrijednost kod Porezne uprave. Naime, propisom je utvrđeno da poduzetnik s prvim svojim aktivnostima postaje obvezan upisati se u registar obveznika PDV-a. Pod pojmom prve aktivnosti smatraju se sve pripremne radnje, ulaganja u poslovni prostor, nabave robe i sirovina, nabave imovine i sl. U praksi to znači da se prvo trebate prijaviti u sustav PDV-a, a onda nabavljati robu i usluge. Nažalost, na to vas na početku vaše poduzetničke djelatnosti nitko nije upozorio. Zato prije prve kupnje na teret firme obavezno popunite i podnesite Poreznoj upravi poseban P-PDV obrazac, ako ste odlučili biti u sustavu PDV-a.

Prednost neposrednog ulaska u sustav PDV-a je činjenica da ćete si moći odbijati pretporez po svim ulaznim računima. Praktički gledano, pretporez je poput PDV-a, samo na naplatu dolazi od druge strane. Ako od drugog poduzeća dobijete račun za naplatu usluge ili proizvoda, PDV na iznosu tog računa postaje pretporez kojeg možete odbiti. Proizvod ili usluga koja bi vaše poduzeće koštala 125 Kn bi bila smanjena na 100 Kn. Važno je napomenuti da to ovisi o vašoj obvezi za PDV. Ako je veća, morate platiti PDV – ako je manja, možete tražiti povrat PDV-a. Tvrtke ili obrti koje ne planiraju veća ulaganja u samom startu poslovanja realno nemaju razloga za neposredan ulazak u sustav PDV-a.

Kao što smo vidjeli na gornjem primjeru, ulazak u sustav znatno pogoduje u slučaju većih troškova potrebnih za poslovanje poduzeća, bilo za proširenje poduzeća ili redovne operativne troškove.

U slučaju da vaše poduzeće ili obrt ne prelazi iznos od 230.000 Kn prihoda i želite ući u sustav PDV-a, morate se sami prijaviti za ulazak u vašoj lokalnoj poreznoj upravi i upisati najkasnije do 15.1. za godinu u kojoj se želite upisati.

Međutim, država je propisala da ste dobrovoljnim ulaskom u sustav PDV-a obvezni u sustavu ostati idućih pet godina, za razliku od toga kada u sustav PDV-a uđete po tzv. sili zakona odnosno kada pređete propisani prag od 230.000 Kn, tada već nagodinu ako vam ostvareni prihodi padnu ispod navedenog praga možete podnijeti zahtjev za izlazak iz sustava PDV-a.

Nedostaci ulaska u sustav PDV-a nakon osnivanja

Prvi očiti nedostatak ulaska u sustav PDV-a je činjenica da će svi artikli poduzeća biti skuplji za 25%, što stvara problem poduzećima ili obrtima koji posluju s fizičkim osobama. U slučaju da posluju primarno s drugim tvrtkama, ulazak u sustav PDV-a se preporučuje. Uz poskupljenje proizvoda i usluga prema fizičkim osobama, usluge knjigovodstva u sustavu PDV-a su skuplje zbog potrebe za vođenjem dodatnih evidencija (knjige URA/IRA) te mjesečnog ili tromjesečnog obračuna.

Isto tako, moguće je biti obveznik na mjesečnoj ili tromjesečnoj bazi, što utječe na vaše računovodstvene troškove. Tromjesečni obveznik moguće je postati ako je vrijednost isporučenih dobara i usluga uključujući i PDV u prethodnoj kalendarskoj godini manja od 800.000 Kn.

Također postoji razlika u naplati PDV-a kod obrtnika i nekih poduzeća. Obrtnici plaćaju PDV kad naplate račun. Isto tako, poduzeća do 3.000.000 Kn prihoda mogu obračunavati i plaćati PDV na temelju naplaćenih naknada za obavljene isporuke (ovaj postupak nije obavezan). Ostali moraju platiti PDV bez obzira da li im je račun naplaćen ili ne, što može stvoriti velike probleme kod kašnjenja naplate usluga i proizvoda.

Zaključak

Na vama je kao vlasniku tvrtke ili obrta da nakon svih dobivenih informacija i savjeta sami odlučite hoćete li odmah na početku poslovanja postati obveznik poreza na dodanu vrijednost ili ne. Koliko god se ta odluka činila jednostavnom i lakom, potrebno je dobro razmisliti i izvagati razloge za i protiv pa tek onda odlučiti, budući da vas zakon temeljem takve dobrovoljne odluke o ulasku u sustav PDV-a obvezuje da u njemu ostanete idućih pet godina, a to je prilično dugo razdoblje u životnom ciklusu jedne organizacije.

Mnogo poduzetnika je napravilo grešku izbjegavanja ulaska u sustav PDV-a, iako su značajno ulagali u poslovanje i proširenje svog poduzeća, stoga svakako reagirajte na vrijeme.

Napomena 

Posljednjim izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, koji je stupio na snagu 01.01.2017. godine, promijenjenu su dvije bitne činjenice spomenute u ovom članku. Tako je prag ulaska u sustav PDV-a podignut na 300.000 kuna, a obvezni ostanak u sustavu je smanjen na tri godine, u slučaju dobrovoljnog ulaska u sustav PDV-a