Meni Zatvori

Što ugovoriti - bruto ili neto plaću?

  • 17. 12. 2020.

O plaći ovisi Vaša osobna potrošnja i ona je naknada za Vaš rad, a prema Zakonu o radu smatra se temeljnim pravom radnika. Bruto i neto dva su pojma koja su često nejasna pa, kada je plaća u pitanju, uzimate u obzir samo onaj dio koji Vam je vidljiv na računu. Ono što imate raspoloživo na tekućem računu svaki mjesec, konačan je ishod jednog cijelog opsežnog procesa kojeg mnogi često nisu svjesni. Što ćete odgovoriti kada Vas netko pita za neto i bruto plaću te zašto je baš bruto plaća pravi izbor za Vas, saznajte u nastavku. 

Minimalna plaća i propisana osnovica za direktora u 2021. godini

Iznos minimalne bruto plaće u 2021. godini je 4.250,00 kuna i primjenjuje se pri isplati plaće za siječanj koja se najčešće isplaćuje u veljači. Minimalna propisana osnovica za direktore odnosno zaposlene članove uprave od 2021. godine iznosi 5.967,65 kuna.

 

Obračun isplaćene plaće

Od poslodavca biste redovno trebali primati obračunsku listu na kojoj je detaljno ispisana svaka promjena kroz koju je Vaša plaća prošla. Obračunska lista sadrži datum isplate plaće, razdoblje na koje se plaća odnosi i podatke o radnom vremenu te ostvarenoj plaći, odnosno naknadi plaće. Taj odjeljak detaljno pokazuje iznos prije isplate doprinosa i konačni iznos naknade isplaćen radniku na redovni račun. Naš prvi savjet je da odvojite dio svog vremena kako biste se informirali o procesima oporezivanja i koliki je zapravo trošak poslodavca, a koliko se Vama isplaćuje. 

 

Razlika između bruto i neto plaće

Osnovna informacija koju pamtimo jest da plaća ima tri iznosa – bruto1, bruto2 i neto. Razumijevanje svakog pojma itekako će Vam pomoći da shvatite vrijednost Vašeg rada.

Bruto1 je iznos na koji se obračunava mirovinsko, porezi i prirez. Ovaj termin često koriste računovođe i to je onaj iznos koji vidite na vrhu obračunske liste. Prilično je manji od bruto2 iznosa. Bruto1 može Vam pomoći da vidite isplaćuje li poslodavac redovito sve obvezne doprinose.

Bruto2 ukupni je trošak trošak Vašeg zaposlenja u firmi odnosno stvarni iznos Vaše plaće. Uglavnom je to minimalni iznos koji morate donijeti tvrtki da bi ona bila na financijskoj nuli s Vama kao radnikom.

Neto iznos je novac koji je vidljiv na Vašem računu. To nije iznos Vašeg rada, već je to bruto2 iznos. Percepcija o plaći sada je potpuno drugačija kada znate da ste zapravo isplaćeni duplo više nego što ste dobili te da ste dio svoje plaće uplatili za zdravstveno osiguranje, mirovinske fondove i poreze.

 

Kolika je razlika između bruto i neto plaće?

Uzmimo u obzir da je prosječan iznos neto plaće u Hrvatskoj približno 6.747,00 kuna. Iznos koji je poslodavac zapravo uplatio iznosi 11.405,80 kuna. Prema tome, oko 60% od ukupno uplaćenog iznosa uzimate Vi, a oko 40% dajete državi. Takva informacija najbolnija je ipak za poslodavca, budući da on snosi sve troškove.

 

Bruto ili neto? – Bruto!

Kada sastavljate novi ugovor o radu uvijek dogovorite iznos bruto plaće. Zašto? Bruto iznos predstavlja veću korist radniku, a i jednostavnije praćenje poslodavcu. Radnikove olakšice ostaju radnikove te promjene istih ne utječu na ugovor. Iz doprinosa, poreznih obveza i olakšica jasno je vidljivo kako neto plaća može varirati.

Dodatno, kod svake eventualne promjene u poreznom sustavu koja bi inače išla u prilog zaposlenicima koji su ugovorili bruto plaću, kod ugovorenog se neta odričete takvih povećanja plaća. Jedino što onda možete je sjesti s poslodavcem i pokušati dogovoriti veću neto plaću, prebaciti u bruto, ali i tražiti razliku plaće.

Uvijek je preporučljivo da se u ugovoru o radu kao iznos plaće radnika unosi bruto iznos plaće, a ne neto jer neto iznos ne predstavlja cjelokupni iznos plaće radnika, s obzirom da je u bruto plaću uključen iznos doprinosa za mirovinsko osiguranje, poreza na dohodak te eventualno prireza.

Primjer kada je bruto ugovorena plaća bolji izbor za vas je kada dobijete dijete i želite ga prijaviti na svoj PK obrazac. Ako je to prvo dijete, Vaš osobni odbitak raste za čak 1.750,00 kuna. To bi značilo da se Vaša neto plaća povećava za otprilike 500,00 kuna. Dakle, raste odbitak i smanjuju se porezi. Kada imate ugovorenu neto plaću to nije slučaj, jednostavno se bruto plaća korigira i neto ostaje jednak. Što bi značilo da olakšice nemaju nikakav utjecaj.

 

Pripremio: Ivan Periša
In Balance, obrt za računovodstvo i poslovno savjetovanje

Sličan sadržaj

Besplatne priručnike, snimke, webinare i članke sa poslovnim i zakonodavnim savjetima za vas pripremaju razni stručnjaci.