Baza znanja | Minimax – internet računovodstveni i poslovni program


Nerijetko se u prosincu u zakonodavnoj proceduri nalaze prijedlozi poreznih zakona koji stupaju na snagu 1. siječnja sljedeće godine. Tako je i ovaj put pa se u zakonodavnoj proceduri, odnosno na prvom čitanju u Hrvatskom saboru nalazi nekoliko predloženih izmjena i dopuna poreznih zakona koje bi trebale rasteretiti gospodarstvo i poduzetnike.

Samoposlužni uređaji već su dugo popularni, a susrećemo ih na različim mjestima, od zdrastvenih i obrazovnih ustanova, trgovina pa do tržnica. To su na primjer samoposlužni aparati za kavu, grickalice, uređaji za pranje automobila u automatskim autopraonicama i slično.

Prag za ulazak odnosno izlazak iz sustava poreza na dodanu vrijednost (nadalje: PDV) okolnost je o kojoj mora voditi računa svaki mali porezni obveznik koji ima obvezu ili interes ući u sustav PDV-a, odnosno porezni obveznik koji ima interesa izaći iz istog.

Mnogo toga se promijenilo u kupovini od pojave prvih samoposluga 60-ih godina prošlog stoljeća do danas. Danas nam moderna tehnologija i razvoj online trgovine omogućava da kupujemo iz udobnosti vlastitog doma, neovisno o geografskoj lokaciji.

Određeni broj poslodavaca, radi na primjer bolje radne atmosfere, ali i drugih razloga na poslu omogućuje svojim radnicima besplatnu konzumaciju kave, čajeva, vode, sokova i slično.

Odredbom članka 20. Zakona o računovodstvu (NN 78/15 – 47/20) propisano je tko su obveznici revizije i što podliježe obvezi revizije. Međutim, imenovanje revizora i ugovaranje revizije uređeno je, Zakonom o reviziji (NN 127/17) i revizijskim standardima.

Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) pokazale su se kao vrlo atraktivan oblik pomoći, koju je koristio veliki broj poslodavaca. Primjerice, službeni podatak govori da je za svibanj 2020., 98.532 poslodavaca dobilo potporu za 485.995 radnika, a svota isplaćenih potpora ukupno iznosi približno dvije milijarde kuna.

Hrvatska turistička kartica (nadalje: CRO kartica) projekt je Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske. Kako se CRO kartica porezno tretira, tko ju izdaje, što se njome može platiti i kada je istu moguće koristiti možete saznati u nastavku. 

„Tko radi taj i griješi“, stara je narodna izreka i svi ste to čuli barem jednom u životu. Greške kao i učenje na istima dio su svakodnevnog života pa tako i u slučaju pokretanja vlastitog poslovanja. Pokretanje vlastite poduzetničke ideje riskantan je pothvat u kojem mnogi ne uspiju.

„Da sam pitao ljude što žele, oni bi rekli brže konje“, rekao je Henry Ford o svojoj inovacijskoj strategiji. Koja je vaša strategija – ubrzavate li svoje konje ili stvarate novu vrijednost?Sigurni smo kako bi nekolicina zaposlenika koja dugi niz godina radi s papirima odmah mogla navesti niz argumenata zašto je papirnato poslovanje sigurnije, temeljito i jedino ispravno.

Likvidacija trgovačkog društva nije jednostavan postupak, a okolnosti se dodatno mogu usložnjavati što je poslovni subjekt složeniji. U nastavku dajemo na jednostavan i razumljiv način osnovne pojedinosti o likvidaciji trgovačkog društva te pojašnjenje…

Komisijska prodaja smatra se jednom od pomoći pri naplati potraživanja kod koje vlasnik robe šalje istu zastupniku koji će je prodavati za njegov račun. Zastupnik može otvoriti novo skladište za tu robu ili je može staviti u već postojeće skladište, ali je odvojiti od druge koju već ima na skladištu.

U današnje vrijeme kada je tržište nepredvidivo, a krize gospodarstva svakodnevne veliku ulogu za opstanak na tržištu igra naplata potraživanja. Iako je naplata potraživanja ponekad stresna za dužnika kao i vjerovnika, bitan je dio poslovanja.

Poremećaji u gospodarstvu uzrokovani pandemijom COVID-19, značajno su utjecali na rad brojnih poslovnih subjekata pa je Vlada Republike Hrvatske donijela niz mjera kojima se poduzetnicima nastoji pomoći u održavanju dodatne likvidnosti i očuvanju radnih mjera.

U izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom COVID-19, nastali su brojni poremećaji u gospodarstvu, uslijed čega su gospodarstvenici primorani tražiti načine održavanja likvidnosti. Jedna od mjera pomoći gospodarstvu za održavanje likvidnosti predstavljala je zajam za obrtna sredstva “COVID-19” pri HAMAG BICRO.

Još jedna zakonska promjena koja je posljedica epidemije koronavirusa COVID-19 odnosi se na obračun i utvrđivanje odgođene obveze PDV-a za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Trenutno stanje uzrokovano epidemijom koronavirusa COVID-19 uveliko je otežalo normalan rad i računovodstvenim agencijama, pa tako i samim računovođama i financijašima.

Epidemija COVID-19 znatno utječe na poslovanje većeg dijela poduzetnika, a za neke je to značilo privremenu obustavu rada u poslovnicama ili promjenu radnog vremena. Iako je ovo izazovno vrijeme za većinu poduzetnika, i dalje je potrebno poštivati propise koji su na snazi.

Zbog pandemije korona virusa mnogi su poduzetnici prisiljeni zaustaviti svoje poslovanje i redovne aktivnosti. Kako bi se očuvala radna mjesta Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) provodi mjere potpora koje bi poduzetnicima trebale pomoći u održavanju poslovanja.

Pandemija korona virusa (COVID-19) ušla je sve pore našeg društva pa tako i u poslovanje. Tvrtke diljem svijeta poduzimaju različite mjere kako bi zaštitile zdravlje svojih zaposlenika i više nego ikad potiču rad na daljinu odnosno mogućnost da zaposlenici svoje radne zadatke obavljaju od kuće.