Pokretanje vlastitog poslovanja

Imate ideju o tome kako pokrenuti vlastiti posao? Oduvijek vam je bila želja biti sam svoj gazda i raditi ono što volite, no nikako da se oslobodite straha?

Zapošljavanje stranaca

S nedostatkom radne snage susreće se sve više poslodavaca, zbog čega su u Hrvatskoj sve češći slučajevi zapošljavanja stranih državljana. Pitanje zapošljavanja stranaca još se više aktualizira dolaskom turističke sezone, posebice u sektoru turizma.

Poslovna je godina završila te je sada vrijeme pripreme godišnjih financijskih izvještaja, kako poduzetnika tako i neprofitnih organizacija. Člankom 28. Zakona o financijskom poslovanju i računo¬vodstvu neprofitnih organizacija (NN 121/14, dalje u tekstu: Zakon) propisana je obveza sastavljanja financijskih izvještaja.

Porezni aspekttretman korištenja privatnog automobila u službene (poslovne) svrhe i obrnuto

Korištenje privatnih automobila u službene svrhe uvijek je vruća tema i za sobom povlači brojna pitanja kod poduzetnika.

Ljeto je za mnoge radnike najiščekivanji dio godine, upravo zbog godišnjeg odmora. Kako bi se radniku podmirili određeni troškovi koji mogu nastati na odmoru, poslodavci mogu prema poreznim propisima prigodno isplatiti
neoporezivu naknadu koja se zove regres.

Kako koristiti društvene mreže za unaprjeđenje poslovanja

Više od 2 milijarde korisnika nalazi se u bespućima društvenih mreža stoga je vjerojatnost da se među njima nalaze i vaši klijenti poprilično velika.

Uvođenje eura

U prvom tromjesečju 2022. godine donesen je Prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH kojim se uređuje uvođenje eura kao službene valute u RH.

Zašto je poslovni plan važan za poduzetnike i od čega se sastoji

Poslovni plan dokument je u kojem se opisuju osnovne poslovne aktivnosti tvrtke, ciljevi i način na koji tvrtka planira postići navedene ciljeve.

Povrat poreza na dohodak za 2021.

Većina poreznih obveznika više ne mora podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak jer Porezna uprava po službenoj dužnosti provodi poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.

Likvidacija trgovačkog društva

Postupak likvidacije trgovačkog društva može biti stresan postupak zbog pojedinosti koje je potrebno obaviti u svrhu okončanja likvidacije. Potrebno je, između ostalog, podmiriti obveze, naplatiti potraživanja i unovčiti imovinu.

e-usluge

E-usluge uvedene su kako bi se olakšala komunikacija između građana, poduzetnika i države te se smanjio broj nepotrebnih kontakata s državnom administracijom, ali i kako bi se osigurala bolja i brža dostupnost usluga za poduzetnike.

Uskrsnice

Poslodavci, oni koji to žele i financijski su u mogućnosti, povodom Uskrsa nagrađuju svoje zaposlenike prigodnom nagradom u obliku uskrsnice. 

Bilješke

Bilješke su dio obveznih godišnjih, financijskih izvještaja te su ih dužni sastavljati poduzetnici i fizičke osobe obveznici poreza na dobit.

čuvanje dokumentacije

Svaki porezni obveznik dužan je čuvati poslovnu i računovodstvenu dokumentaciju koja se ostvari tijekom poslovanja.
Računovodstvena dokumentacija dio je poslovne dokumentacije pa s motrišta različitih propisa ne postoje isti rokovi čuvanja dokumentacije.

Radno vrijeme - evidencija

Radno vrijeme predstavlja jednu od najvažnijih kategorija u radnim odnosima ali i u privatnom životu svakog radnika. Upravo ono ulazi u najznačajnije uvjete rada. Poslodavci radno vrijeme radnika određuju, raspoređuju, nadziru, kontroliraju te mijenjaju u okviru zakonskih odredbi sadržanih u Zakonu o radu.

Laura Gergelj D-INVOICE

Kada se želji pribroje sposobnost, ustrajnost, volja i znanje, a probudi se inat – svaka prepreka na putu postaje samo stanica bliže uspjehu.

Mirovinski fond

Zahvaljujući porastu financijske pismenosti, raste i svijest mlađih generacija o stvaranju diverzificirane štednje za umirovljenje, a sve kako bi dočekali pristojan život nakon odrađenog radnog vijeka.

Kako je uređen rad influencera i plaćanje poreza u Hrvatskoj?

Zadnjih nekoliko godina popularnost influencera u znatnom je porastu te smo svjedoci kako je njihova uloga sve značajnija.

Vidjeti Bena Afflecka u filmu The accountant bilo je pravo osvježenje, nakon konstantnih i, kako gospodin Davor Brkić navodi, nepravednih prikazivanja računovođa kao „dosadnih ljudi koji zatvoreni u polumračnoj prostoriji cijeli dan zbrajaju i tipkaju“.

U svrhu ostvarivanja uspjeha na duge staze, osim vlastitih ciljeva i svega onoga što se tiče posla kojim se bavimo, trebamo znati barem osnovne činjenice i informacije o priznavanju, amortizaciji, utvrđivanju vrijednosti i prodaji dugotrajne materijalne imovine.