ispostavljeni račun

Uvođenje eura unijelo je brojne promjene u svakodnevicu svakog pojedinca, a posebno poduzetnika i računovođa. Niti samo izdavanje računa više nije što je nekad bilo. Šalu na stranu, veći dio prakse prilikom izdavanja računa ostaje isti, a razlika je u detaljima – prvenstveno valuti. Zato ćemo se baciti na ponavljanje gradiva i provjeriti novitete kako bismo točno znali gdje što stoji te kako bi trebao izgledati ispostavljeni račun 1.1. do 31.12.2023.

ovrhe na plaći

Jedno od glavnih pitanja u kontekstu zadnjih izmjena i dopuna Ovršnog zakona bilo je i to hoće li doći do rasterećenja poslodavaca od dužnosti provedbe ovrhe na plaći? Ovrha na plaći, čije se ukidanje predviđalo prošlogodišnjim prijedlogom novog Ovršnog zakona, prenesena je i na 2023. godinu, tako da svojom složenošću i dalje ostaje uteg za poslodavce i njihove računovođe.

plaćanje u eurima

U Republici Hrvatskoj je s početkom 2023. godine nastupilo nekoliko značajnih promjena koje imaju veliki utjecaj na cjelokupnu društvenu zajednicu. Jedna od njih je svakako uvođenje nove službene valute eura koje odrazilo se na način plaćanja u svim vrstama transakcija, od poslovnih do osobnih.

prolazne stavke na računu

Prilikom prijave PDV-a važno je obratiti pozornost na prolazne stavke, na računu ih moramo istaknuti, ali one ne predstavljaju naknadu za isporučena dobra ili obavljene usluge te stoga ne podliježu oporezivanju PDV-om.

paušalni obrt

Paušalni obrt jedan je od (naj)povoljnijih oblika poslovanja kada je riječ o poreznim obvezama i obvezama za obvezne doprinose. Također, vrlo su jednostavni i u smislu vođenja poslovnih knjiga. No, s druge strane, za paušalni obrt propisana su i određena ograničenja, primjerice, po pitanju ostvarenja prihoda. 

Blagdani i mjesečni fond sati u 2023. godini

Ispratili smo 2022., a svoja vrata otvorila nam je 2023. godina. Vjerujemo da smo svi spremno dočekali toliko iščekivano uvođenje eura , a kako bismo bili spremni i za onu veseliju stranu svake nove godine – godišnji odmor, odlučili smo pregledati gdje se što na kalendaru crveni te što se s čime da spojiti za maksimalnu učinkovitost.

dvojni optjecaj

Nova godina i nova valuta! Od 01. siječnja 2023. godine euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj, a kuna polako odlazi u povijest. No, osim eura, u prva dva tjedna 2023. kao sredstvo plaćanja prihvaćat će se i kune. Što je dvojni optjecaj i kako će se plaćati od 1. do 14. siječnja 2023.? Hoće li se stvoriti brojni logistički i operativni problemi trgovcima diljem zemlje? Jesu li se svi pripremili na dolazak nove valute?

novosti u 2023

Početak nove godine donosi stupanje na snagu novih zakonskih i podzakonskih propisa, a njihovo poznavanje poslodavcima će omogućiti uspješnu primjenu u budućem poslovanju. Uz prilagodbu poslovnih procesa postupku uvođenja eura, poslodavce od 1. siječnja 2023. godine očekuje i niz promjena u području radnih odnosa, računovodstva i poreza.

inventura

Pred kraj svake poslovne godine u fokus interesa dolazi provođenje godišnjeg popisa imovine i obveza, odnosno inventure. Provođenje inventure nije nimalo lagan zadatak, te iziskuje dosta vremena, stoga je važno pravovremeno sve pripremiti kako bi se taj proces što učinkovitije i kvalitetnije proveo.

Inventura

Važnost provođenja inventure ogleda se u usklađivanju knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obveza. Za poduzetnika je inventura vrlo važna jer pokazuje realan financijski položaj poduzeća te otkriva eventualne propuste ili prijevare u poslovanju.

božićnica

Znate li na koji način možete nagraditi svoje zaposlenike uz najmanje troškove? Koji iznos božićnice možete isplatiti neoporezivo, ako ste u 2022. godini već isplaćivali uskrsnice i/ili regres za godišnji odmor? Mogu li oba zaposlena roditelja dobiti dar za dijete? Saznajte odgovore na ova pitanja, ali i otklonite sve nedoumice koje ste imali u vezi isplata božićnica, nagrada za radne rezultate te ostalih prigodnih nagrada i darova.

Godišnji obračun poreza iz plaće

Kraj poslovne godine za mnoge računovođe predstavlja najstresniji period u godini, upravo zbog završnih obračuna. Jedan od njih je i godišnji obračun poreza iz plaće koji predstavlja zakonsku obvezu poslodavca.

neoporezivi primitci i minimalna plaća

Želite li nagraditi zaposlenike za radne rezultate? Imate radnika koji odlazi u mirovinu i zanima Vas u kojoj visini mu možete isplatiti neoporezivu otpremninu? Odlučili ste podmirivati troškove prehrane svojim radnicima, ali ne znate na koji način? Isplaćujete li minimalnu plaću svojim radnicima i znate li koliko će ona iznositi u 2023. godini?

porezni nadzor

Većina poduzetnika se tijekom svojeg poslovanja susrela sa poreznim nadzorom poslovnih aktivnosti. Iako sam spomen poreznog nadzora izaziva određeni stupanj nelagode i straha kod poduzetnika, porezni nadzor ne treba uvijek promatrati s negativnog stajališta.

Neprofitne organizacije euro

Republika Hrvatska 1. siječnja 2023. uvodi euro kao službenu valutu. Proces prilagodbe za uvođenje eura u Republici Hrvatskoj zahvaća sve skupine subjekata pa tako i neprofitne organizacije. Saznajte više o dvojnom iskazivanju i financijskom izvještavanju koje se specifično odnose na neprofitne organizacije u svrhu uspješnog prelaska na euro.

Pred računovođama su brojni izazovi koji ih očekuju u prijelaznom razdoblju i razdoblju nakon uvođenja eura. Kako prilagoditi informacijski sustav? Na koji način voditi poslovne knjige? Kako treba izgledati sadržaj obračuna plaće i otpremnina u razdoblju dvojnog iskazivanja, a kako nakon 1. siječnja?

probno razdoblje

Hoćete li isprobati cipele prije kupovine? A što bi se dogodilo kada bi vam prodavač rekao da ih ne možete probati, već ih kupujete naslijepo? Čak i Internet trgovine nude mogućnost povrata robe ukoliko nije zadovoljavajuća. Zašto onda na probno razdoblje ne gledamo na isti način i često ga izbjegavamo?

obrt_euro

Uvođenje eura u Republici Hrvatskoj neizbježna je poslovna tema. Sada je već općepoznato da Republika Hrvatska 1. siječnja 2023. uvodi euro kao službenu (i jedinu) valutu, čime hrvatska kuna postaje dio povijesti. Velik je broj različitih informacija, međutim, kada je potrebno pojasniti konkretan primjer koji zanima poduzetnika, obično je do takvih informacija teže doći.

kako raditi za više poslodavac i na nepuno radno vrijeme

Iako pruža veću fleksibilnost, rad na nepuno radno vrijeme još je uvijek nedovoljno prepoznat i zastupljen u praksi. Kako izgleda, koja su prava i obaveze saznajte u tekstu.

petrasinigoj_saop

Iako smo početkom rujna prešli na dvojno iskazivanje cijena i već se dulje vrijeme stvaraju planovi o uvođenju eura koje nastupa 1.1.2023. godine, ova tema među poduzetnicima još uvijek budi nedoumjati.ice. Petra Šinigoj, generalna direktorica grupe Saop, rođena je Slovenka i uvođenje eura već je iskusila, stoga smo je pitali za savjete.