Baza znanja | Minimax – internet računovodstveni i poslovni program


2020. godina je iza nas te smo zakoračili u svi se nadamo bolju, uspješniju, veseliju i zdraviju 2021. godinu. U 2021. godini imamo ukupno 14 blagdana, od čega njih 8 pada na radni dan. 

Bliži se vrijeme izrade završnog računa poduzetnika te predaje godišnjih poreznih prijava, što se odnosi i na obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.

Epidemiološka situacija uzrokovana koronavirusom značajno je utjecala na organizaciju rada. Velik broj poslodavaca, u djelatnostima gdje je to moguće, odobravali su radnicima rad od kuće. No, u tom slučaju se javljaju određene implikacije.

Važnost provođenja inventure ogleda se u usklađivanju knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obveza. Za poduzetnika inventura je vrlo važna je daje istiniti i realan financijski položaj poduzeća te otkriva eventualne propuste ili prijevare tijekom poslovanja.

O plaći ovisi Vaša osobna potrošnja i ona je naknada za Vaš rad, a prema Zakonu o radu smatra se temeljnim pravom radnika. Bruto i neto, dva su pojma koja su često nejasna pa kada je plaća u pitanju, uzimamo u obzir samo onaj dio koji Vam je vidljiv na računu.

Približava se kraj godine što za mnoge računovođe predstavlja najstresnji dio godine upravo zbog završnih obračuna. Jedan od njih je i godišnji obračun poreza iz plaće koji predstavlja zakonsku obvezu poslodavca. U nastavku saznajte tko, zašto i u kojem slučaju mora napraviti navedeni godišnji obračun, ali i druge zanimljive pojedinosti na tu temu.

Bliži se kraj financijske godine i vrijeme izrade završnog računa. Uz kvalitetnu pripremu podataka, proces izrade završnog računa značajno se pojednostavljuje. Stoga je važno prije zaključivanja poslovnih knjiga poduzeti određene radnje i završna knjiženja.

QR kod ste do sada viđali na različitim proizvodima, tiskanim materijalima, reklamama i slično, a od 1. siječnja 2021. godine QR kod bit će i obvezan dio računa.
Što je zapravo QR kod, zbog čega se uvodi obveza ispisa QR koda na računima te koje sve podatke isti mora sadržavati saznajte u nastavku.

Nerijetko se u prosincu u zakonodavnoj proceduri nalaze prijedlozi poreznih zakona koji stupaju na snagu 1. siječnja sljedeće godine. Tako je i ovaj put pa se u zakonodavnoj proceduri, odnosno na prvom čitanju u Hrvatskom saboru nalazi nekoliko predloženih izmjena i dopuna poreznih zakona koje bi trebale rasteretiti gospodarstvo i poduzetnike.

Samoposlužni uređaji već su dugo popularni, a susrećemo ih na različim mjestima, od zdrastvenih i obrazovnih ustanova, trgovina pa do tržnica. To su na primjer samoposlužni aparati za kavu, grickalice, uređaji za pranje automobila u automatskim autopraonicama i slično.

Prag za ulazak odnosno izlazak iz sustava poreza na dodanu vrijednost (nadalje: PDV) okolnost je o kojoj mora voditi računa svaki mali porezni obveznik koji ima obvezu ili interes ući u sustav PDV-a, odnosno porezni obveznik koji ima interesa izaći iz istog.

Mnogo toga se promijenilo u kupovini od pojave prvih samoposluga 60-ih godina prošlog stoljeća do danas. Danas nam moderna tehnologija i razvoj online trgovine omogućava da kupujemo iz udobnosti vlastitog doma, neovisno o geografskoj lokaciji.

Određeni broj poslodavaca, radi na primjer bolje radne atmosfere, ali i drugih razloga na poslu omogućuje svojim radnicima besplatnu konzumaciju kave, čajeva, vode, sokova i slično.

Odredbom članka 20. Zakona o računovodstvu (NN 78/15 – 47/20) propisano je tko su obveznici revizije i što podliježe obvezi revizije. Međutim, imenovanje revizora i ugovaranje revizije uređeno je, Zakonom o reviziji (NN 127/17) i revizijskim standardima.

Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) pokazale su se kao vrlo atraktivan oblik pomoći, koju je koristio veliki broj poslodavaca. Primjerice, službeni podatak govori da je za svibanj 2020., 98.532 poslodavaca dobilo potporu za 485.995 radnika, a svota isplaćenih potpora ukupno iznosi približno dvije milijarde kuna.

Hrvatska turistička kartica (nadalje: CRO kartica) projekt je Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske. Kako se CRO kartica porezno tretira, tko ju izdaje, što se njome može platiti i kada je istu moguće koristiti možete saznati u nastavku. 

„Tko radi taj i griješi“, stara je narodna izreka i svi ste to čuli barem jednom u životu. Greške kao i učenje na istima dio su svakodnevnog života pa tako i u slučaju pokretanja vlastitog poslovanja. Pokretanje vlastite poduzetničke ideje riskantan je pothvat u kojem mnogi ne uspiju.

„Da sam pitao ljude što žele, oni bi rekli brže konje“, rekao je Henry Ford o svojoj inovacijskoj strategiji. Koja je vaša strategija – ubrzavate li svoje konje ili stvarate novu vrijednost?Sigurni smo kako bi nekolicina zaposlenika koja dugi niz godina radi s papirima odmah mogla navesti niz argumenata zašto je papirnato poslovanje sigurnije, temeljito i jedino ispravno.

Likvidacija trgovačkog društva nije jednostavan postupak, a okolnosti se dodatno mogu usložnjavati što je poslovni subjekt složeniji. U nastavku dajemo na jednostavan i razumljiv način osnovne pojedinosti o likvidaciji trgovačkog društva te pojašnjenje…

Komisijska prodaja smatra se jednom od pomoći pri naplati potraživanja kod koje vlasnik robe šalje istu zastupniku koji će je prodavati za njegov račun. Zastupnik može otvoriti novo skladište za tu robu ili je može staviti u već postojeće skladište, ali je odvojiti od druge koju već ima na skladištu.