Baza znanja - Minimax - internet računovodstveni i poslovni program


Kako se određuju zakonske i ugovorne otpremnine

Poslodavci su vrlo često u dilemi jesu li u obvezi isplatiti otpremninu radnicima kojima prestaje radni odnos te u kojem iznosu.

Inventura

Važnost provođenja inventure ogleda se u usklađivanju knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obveza. Za poduzetnika je inventura vrlo važna jer pokazuje realan financijski položaj poduzeća te otkriva eventualne propuste ili prijevare u poslovanju.

Paušalni obrti u 2022. godini

Paušalni obrti jedan su od (naj)povoljnijih oblika poslovanja kada je riječ o poreznim obvezama i obvezama za obvezne doprinose. Također, vrlo su jednostavni i u smislu vođenja poslovnih knjiga.

Promjene u 2022. godini

Nova godina sa sobom donosi i nove odredbe, propise te promjene i dopune zakona koje je dobro znati. Navodimo stoga najvažnije promjene koje bi mogle utjecati na poslovanje u 2022. godini.

Blagdani i mjesečni fond sati za 2022. godinu

Pronađite pregled blagdana (neradnih dana), spomendana (radnih dana) te mjesečnog fonda sati za 2022. godinu. 

Provjere poduzetnika krajem godine

Niti jedan poduzetnik kraj godine ne bi trebao dočekati bez generalne provjere poslovnih evidencija, na temelju kojih računovođe pripremaju godišnje izvještaje.

Startup

Rastu i razvoju svakog gospodarstva svakako doprinosi trend pokretanja malih startup poduzeća (do 9 zaposlenih), koji je prethodnih godina u naglom porastu. Tome dakako doprinosi ulazak u Europsku uniju, ali i munjeviti tehnološki razvoj.

Godišnji obračun poreza iz plaće

Kraj poslovne godine za mnoge računovođe predstavlja najstresnji period u godini, upravo zbog završnih obračuna. Jedan od njih je i godišnji obračun poreza iz plaće koji predstavlja zakonsku obvezu poslodavca.

Novosti kod zajma za ruralni razvoj

Financijski instrumenti „Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj“ namijenjeni su subjektima malog gospodarstva te su sufinancirani iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Iako je internetska trgovina usmjerena širokim masama, doći do željene konverzije (narudžbe/kupovine proizvoda/usluge) nije ni malo lako. Ponekad je to proces koji zna biti vrlo dug i zapetljan, odnosno „lijevak prodaje“ može biti jako velik.

Web trgovina

Internetska prodaja, poznatija kao e-trgovina, postigla je značajan napredak. Internet je postao dio svakodnevnice, a rješavanje svih obveza online, kao što je npr. kupovina ili plaćanje računa, već odavno nije novost među građanima svih dobnih skupina.

U praksi, predmet čestih upita i dilema poslodavca, odnosno naručitelja radova upravo je traženje odgovora na pitanje može li s fizičkom osobom za izvršenje nekog posla sklopiti ugovor o djelu ili se za taj posao mora sklopiti ugovor o radu.

Otvaranje web shopa

Iako je digitalizacija popularizirala otvaranje web shopova, potrebno je voditi računa o nekoliko bitnih faktora i svakako poduzeti sve korake kako bi poslovanje putem internetske trgovine bilo u skladu sa zakonom.

Pri obračunu plaće, naknade plaće ili otpremnine, poslodavac je dužan do kraja mjeseca u kojem je isplata dospjela, radniku uručiti obračun na kojem je vidljiv način na koji je utvrđena svota plaće ili otpremnine.

Obveze poslodavaca s 20 zaposlenika

Širenje poslovanja priželjkuje svako poduzeće. Međutim, zapošljavanje dvadesetog radnika (i/ili više), neovisno je li to na određeno ili neodređeno vrijeme, nosi za sobom set dodatnih obveza.

Internetska trgovina postaje sve popularnija i zastupljenija te svaka veća i ozbiljnija kompanija ima integriran neki od oblika web trgovine. Online trgovina obuhvaća sve načine poslovanja putem interneta.

Pokretanje obrta nije jako složen postupak. Procedura je relativno jednostavna, no objedinjavanje svih temeljnih postupaka pokretanja obrta, kako bi se poslovanje „postavilo na noge“, nerijetko kod budućih obrtnika izaziva nervozu.

Digitalna transformacija poslovanja i društva u EU-u ima golem potencijal rasta za cijelu Europu. Budućnost poslovanja leži u tehnologijama poput IoT (interneta stvari), Big Data, napredne proizvodnje, robotike, 3D tiska, blockchain tehnologije i umjetne inteligencije (AI). Jesmo li spremni za budućnost?

Pozajmice

Termini “kredit” i “zajam” često se poistovjećuju. Svaki kredit je zajam, no svaki zajam nije nužno i kredit. Kredit označava određenu količinu novca koju banka predaje stranci, a kojeg ona u strogo određenom periodu banci mora vratiti, uz unaprijed dogovorenu kamatnu stopu.

Digitalizacija poslovanja

Digitalna transformacija poslovanja polako je zahvatila sve aspekte društva i sve veći broj kompanija uključuje se u trend „bespapirnog poslovanja“. Obuhvaća područja kao što su digitalni marketing, digitalizacija i automatizacija poslovnih procesa, računovodstvo, knjigovodstvo i dr.